Pusztahencsei teleház

A Pusztahencse Jövőjéért Egyesület a helyi Önkormányzat támogatásával, sikeresen pályázott (2 millió forint értékben számítástechnikai eszközöket nyert) 2001-ben az Informatikai Kormánybiztosság "Teleház létesítésére" kiírt pályázatán. Ez volt a harmadik ilyen irányú benyújtott pályázat. Mivel az egyesület a tagdíjon és pályázati pénzeken (szüreti napra, néptánctáborra, stb.) kívül nem rendelkezik bevétellel, így az Önkormányzat vállalta a működési költségek finanszírozását.
A Teleház a Művelődési Ház Könyvtárában lett kialakítva, így mindenki számára könnyen megközelíthető helyen van, szolgáltatásai a lakosság számára elérhetőek, nyitottak, azokat bárki önköltségi áron igénybe veheti.

Az Önkormányzat a sikeres pályázati elbírálást követően, 2001. decemberében megkezdte a Művelődési Ház felújítását, (villanyhálózat fejlesztés, festés-mázolás, parkettázás). A számítógépek megérkezéséig (2002. február), befejeződött az épület alkalmassá tétele a gépek befogadására. A berendezés egy részét (asztalok, szekrények) a Paksi Atomerőmű ajándékozta az egyesületnek, másik részét (székek, függöny stb.) az Önkormányzat vásárolta.

Az ünnepélyes megnyitóra 2002. április 14-én került sor.

2002. januárjától az egyesület belépett a Magyar Teleház Szövetség tagjai sorába. Minden szakmai segítséget tőlük kapunk, ingyenesen küldenek havonta 3 számítástechnikai újságot: PC Word; Game Star; Számítástechnika.

A Teleház a megnyitó óta folyamatosan működik.

A rendelkezésre álló irodatechnikai eszközök:

- 8 db számítógép (ebből 3 db-ot az Önkormányzat nyert pályázaton) a hozzá tartozó szoftverekkel együtt
- 1 db TOSHIBA multifunkciós, digitális fénymásoló, fax, scanner
- 1 db hp deskjet 845c színes-tintasugaras nyomtató
- 1 db HP Photosmart 945 digitális fényképező

A gépek karbantartását rendszergazda végzi havi rendszerességgel.

2002. szeptemberétől a helyi általános iskola informatika órái 5 - 8 osztályig a Teleházban zajlanak, heti 1-1 órában. Hétfőn és szerdán délután informatika szakkörön vehetnek részt a diákok ingyenesen, itt 4 csoportban folyik az oktatás.
2002. novemberétől a felnőtt lakosság részére is meghirdettük a számítógéppel való ismerkedést. 10 jelentkező, két csoportban heti rendszerességgel sajátíthatta el a számítástechnika alapjait (fájlkezelés, szövegszerkesztés, táblázatkezelés, internet használat). 19 alkalomból állt a tanfolyam.

A látogatottság korosztály szerinti megoszlása % -ban:
- általános iskolások 50%
- középisk. és felsőoktatási intézménybe járók 30%
- felnőtt lakosság 20%